31 Ekim 2011 Pazartesi

Ayakkabı bakımı ve seçimi

AYAKKABI BAKIMI VE SEÇİMİ
AYAKKABI BAKIMI
Ayak sağlığı uzmanları ayakkabı seçimine ve kullanımına dikkat edilmediği sürece hem ayak sağlığının, hem de kullanılan ayakkabının zarar göreceğini belirtiyorlar. Peki ayakkabı kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
-Ayakkabılar ayağın maksimum şiş olduğu zaman diliminde sağ ve sol olarak
Denenmelidir, ayağı sıkan ayakkabı kesinlikle alınmamalıdır.
Ayağınıza tam uyum gösteren numarayı alınız, Ayağa küçük ve büyük gelen ayakkabılar erken deformasyon,astar yırtılması gibi sorunlara yol açacaktır.
-İnsan ayağının hacmi gün boyunca genişler, bu nedenle ayakkabılarınızı öğleden sonra satın almaya dikkat ediniz. Ayakkabı alırken genellikle kullandığınız kalınlıkta çorap ile ayakkabıyı deneyiniz.
-Ayakkabılar otururken değil; mutlaka ayakta denenmelidir.
-Alacağınız ayakkabının deri türünü ve bakımı için gereken bilgileri öğreniniz ve gerekli bakım malzemelerini evinizde bulundurunuz.
-Ayakkabılar muhtemel kokulara karşı mutlaka havalandırılarak kaldırılmalı ve deformasyonu önlemek için kalıba konulmalıdır.
-Uzun ömürlü kullanım için ayakkabılarınızı 2 gün arayla giymeniz önerilir.
-Özellikle belirtilmedikçe ve su geçirmezlik ibaresi ”GORETEX ve WATERPROOF” yoksa tüm ayakkabı ve botlar bir miktar su geçirebilir. Ayakkabının üstünde el dikişi bölümler varsa ayakkabının su alması doğaldır o nedenle bu tür ayakkabıların kışın ve yağmurlu havalarda giyilmemesi tavsiye edilir. Su geçirmemeye yardımcı spreyler kullanılabilir. Ancak, bu tür durumlarda dahi doğal deri ihtiva edenlerinde dahi su geçirmeme özelliği garanti edilemez.
-Ayakkabınızı giyerken ve çıkarırken bağcıklarını çözünüz.
-Islak ve nemli ayakkabılar kalorifer ya da güneş altında değil de oda ısısında kurutulmalıdır.
-Ayakkabılarda derinin doğallığını bozacak ve ayak sağlığını olumsuz etkileyecek kimyasal maddeler kullanılmadığı için,deri rengi ayaklara ve çoraba çıkabilir.bu tür durumlarda deri ile aynı renk veya koyu renk çorap giyilmesi tavsiye edilir.
-Kar suyu ve aşırı terleme deri üzerinde tuzlanma yapabilir.
-Deri üzerinde ayak yapınıza ve kullanım şeklinize göre kırışıklıklar meydana gelebilir. Kırışıklıklar ayağın her esnemesinde artar. Bu durumlarda ayakkabı derisinin türüne göre uygun koruyucu sürülmesi, yağlı derilerde wax, normal derilerde cila, nubuklarda veya süetlerde koruyucu, yağlı nubuklarda wax sprey kullanılması gerekmektedir. Süet ayakkabılar süet silgisi ve süet fırçasıyla,nubuk ayakkabılar ise nubuk silgisi ve nubuk fırçasıyla temizlenmelidir.
-Ayakkabı yüzeyi toz çamur v.s. den yumuşak bir bez veya fırça ile temizlenmelidir.
-Tüm deri türleri gözenekli bir yapıya sahip olduğu için su ile temasında deri üzerinde ıslanma başlar ve temas üzün süreli olursa su çeker.
-Renkli süet ve deri çantalar yağmurda kullanıldığında lekelnmeler olabilir.
-Ayakkabınız ıslaksa normal oda derecesinde kurutunuz, güneşte kurutmayınız veya kalorifer üzerine koymayınız. Direk güneş ışığı altında veya herhangi ısı kaynağının altında kurutulduğu takdirde ayakkabıların yapışma yerlerinde açma, deride çatlama, tabanda açılma, leke ve şekil bozukluğu olabilir.
-Ayakkabınızı rutubetli ortamlarda bekletmeyiniz.
-Ayakkabılarınızı kesinlikle çamaşır makinesinde veya elde yıkamayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder